Pe 25 martie e Buna Vestire - iata traditiile, obiceiurile și superstitiile din aceasta zi


De Buna Vestire (Blagovestenia) - sarbatoare praznuita in fiecare an in ziua de 25 martie - Biserica celebreaza vestea cea buna a intruparii Mantuitorului, adusa Fecioarei Maria de Arhanghelul Gavril. Sarbatoarea Buna Vestire mai este numita in calendarul popular si Ziua Cucului.




Această sărbătoare este prima care a fost confirmată în documente, dintre sărbă­torile Maicii Domnului. În tradiția populară, Buna Vestire poartă şi numele de Ziua Cucului datorită faptului că această zi reprezintă primul cântec pe care cucul în cânta în acel an. Se spune că acest semn anunță venirea primăverii. Craca pe care cucul stătea când a cântat, era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor.

In ziua de 25 martie nu se fac munci grele în gospodărie, astfel femeile nu au voie să coase haine sau să le spele, pentru că este mare păcat.

Tradiția spune că în cazul în care primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, acesta era un semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”.
Un alt obicei vechi spune că în această zi este bine să numeri de câte ori își cântă cucul numele, asa se poate descoperi câți ani mai avem de trăit.
Pe 25 martie nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. Se spune că de Buna Vestire este obligatoriu să se mănânce bine. Nu trebuie să simți deloc senzația de foame, în această zi, așa că nu ieși din casă cu stomacul gol.
Mai nouă Mai veche

نموذج الاتصال